maandag 19 september 2016

Maar ze zijn niet eng!

"Science ruined dinosaurs."

Ruined FOREVER!!!!!111
Het model van Psittacosaurus dat ik de vorige keer besprak heeft nogal wat losgemaakt. Niet iedereen kan het waarderen dat het beestje er zo sullig, schattig en vooral ongevaarlijk uitziet.

I can has cheezburger? Afbeelding: Robert Nicholls
Robert Nicholls, de maker van het model, liet het niet over zijn kant gaan. Op Facebook zei hij:
"Blijkbaar zijn sommige mensen ontevreden over het schattige uiterlijk van mijn model van Psittacosaurus. Dit heeft waarschijnlijk te maken met "Awesomebro-cultuur". Tegen hen zou ik willen zeggen: Helaas pindakaas. Word volwassen. Het gaat er bij dino-kunst om om te ontdekken hoe dinosauriërs er echt uitzagen, niet om het stereotype van geschubde monsters te bevestigen. Als ze zo graag dino's als monsters willen zien, moeten ze maar lekker zwelgen in Jurassic World, terwijl de rest van ons ondertussen met de echte wereld bezig is. Ongetwijfeld waren sommige dino's eng, maar ze waren ook mooi, lelijk, ontzettend raar, en soms ook schattig. Toen ik aan het boetseren was besefte ik dat het model er schattig uit begon te zien, maar ik moest me houden aan de anatomie van het beest. Alles is afgeleid van het bewijsmateriaal."
Nee, het beestje is niet zo eng. Maar dat hoeft misschien ook niet. Het is tenslotte een kleine planteneter. Helaas zijn ook de gevaarlijke vleeseters niet immuun voor wetenschappelijke vooruitgang: eerst kregen de raptors veren...

Uit "When dinosaurs roamed America", 2001

En toen T. rex ook!

Uit "Dinosaur Island", 2014
Dino's met veren zijn niet eng. Dat hoor je vaak. Dat heeft er misschien mee te maken dat veel artiesten zich lang geen raad wisten met veren, en de dieren nogal lelijk maakten. De gedrochten hierboven zijn daar voorbeelden van. Vrees niet: sommige artiesten zijn er in geslaagd om gevederde dino's zoals T. rex en raptors cool en intimiderend te maken. Maar dat is niet het punt dat ik hier wil maken.

Moeten dino's altijd eng zijn? Laten we eens naar wat gevaarlijke dieren van nu kijken. Zijn tijgers eng? Nou... soms wel. Als ze met ontblote tanden op je af stromen zijn ze behoorlijk eng. Maar als ze rustig door de dierentuin lopen te banjeren, of in de zon liggen, zijn ze niet zo eng. Het zijn gewoon dieren. Zijn nijlpaarden eng? Ze hebben een grote muil en enorme, scherpe slagtanden, en ze zijn heel gevaarlijk. Maar ze hebben ook iets vriendelijks, iets gemoedelijks en iets onhandigs, wat ze aandoenlijk maakt. Het zijn gewoon dieren.

Boven: één van de gevaarlijkste dieren van Afrika.
Hetzelfde geldt voor dino's. Het zijn geen onverslaanbare supermonsters of onkenbare, Lovecraftiaanse gruwelwezens. Het zijn gewoon dieren. Vreemde, spectaculaire dieren die soms heel anders waren dan de dieren die wij kennen, maar evengoed gewoon dieren. Dat geldt voor kleine planteneters, voor gevaarlijke vleeseters, voor reusachtige sauropoden en zelfs voor de machtige T. rex. Ze hoeven niet altijd eng te zijn, of cool, of zelfs mooi. Ze hoeven zich zeker niet te schikken naar andermans smaak. Het maakt T. rex geen donder uit wat jij van hem vindt.

Dakotaraptor. Afbeelding: Emily Willoughby
De echte eye-opener voor mij was het werk van Emily Willoughby. Zij tekent raptors op een heel natuurlijke, realistische manier, en kijkt daarbij heel goed naar de vogels waar ze zo op lijken. Zijn de Utahraptors op deze afbeelding eng? Niet echt. Ze zijn mooi, elegant, één met hun omgeving en heel overtuigend. Ik geloof direct dat dit echt bestaande dieren zijn. En ze zijn dan wel niet heel eng, ze zien er toch uit alsof je er beter niet te dicht bij in de buurt kunt komen.

Mijn advies: probeer het eenzijdige beeld dat dino's altijd maar enge monsters moeten zijn van je af te zetten en ze te respecteren als echte dieren, in al hun veelzijdigheid. Soms zijn ze eng. Soms zijn ze mooi, soms lelijk. Soms zijn ze schattig. En soms lijken ze op een koffervis met een lichaam eronder.

Meer lezen?
http://dinogoss.blogspot.nl/2014/07/people-think-feathered-dinosaurs-dont.html
http://markwitton-com.blogspot.nl/2013/04/the-mysterious-mysteries-of-feather.html
https://www.youtube.com/watch?v=2NJJTAse1Eg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten